Jonas twitter-inlägg

    follow me on Twitter

    Blogginlägg

    Blogginlägg

    tisdag 5 februari 2008

    Temla


    Ja då var det dags för denna obligatoriska "kaloribomb". En semla, eller som Ture Sventon säger; "Temla" Jag köpte mitt exemplar på Ica. Nybakad och god. Det är dock inte alla som gillar denna läckerhet. Lägg märke till den obligatoriska gräddklicken på näsan. Undrar om det äter sådan bulle i USA? En del äter nått som heter hetvägg som ser vidrigt ut.

    "Ordet "hetvägg", som i vissa delar av landet används som ett namn på efterättskombinationen semla med varm mjölk, är en språklig lek med tyskans heisse Wecken ("varma kilar"), vilket kom från bullarnas form på 1700-talet. De ofta ganska torra bullarna (mandelmassa och grädde hade ännu inte introducerats) värmdes upp tillsammans med mjölken i en kastrull, och för att så många bullar som möjligt skulle få plats i kastrullen hade de gjorts kilformade, det vill säga närmast trekantiga."

    "Fettisdagen (den feta tisdagen) är tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan; dagen mellan blåmåndagen, tidigare ibland även kallad bullmåndagen, och askonsdagen. Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Eftersom dessa bullar gjordes av vetemjöl (vitt mjöl) kallas denna dag också ”vita tisdagen”.

    "Hur det ska uttalas är en aning kontroversiellt, sannolikt för att ordet, enligt svenska stavningsregler, kan ha bildats av antingen fet-tisdagen eller fett-tisdagen, eller möjligen av det franska ordet fête (fest). Vissa kallar även dagen "fettis-dagen". Andra väljer att kalla dagen
    semledagen eller semmeldagen."

    Inga kommentarer: