Jonas twitter-inlägg

    follow me on Twitter

    Blogginlägg

    Blogginlägg

    måndag 18 januari 2010

    LED-lampor i bilen

    Köpte för ett par veckor sedan några LED-lampor till bilen från diodhuset eftersom det fram till 8/1 var fraktfritt. Jag köpte till nummerplåten och till positionsljusen. LED ska ju hålla så pass mycket längre än vanliga glödlampor, samt dra mindre ström.
    Jag har läst på forum att man iaf på Saab 9-3 inte bör byta till LED-lampor på yttre lampor som är övervakade av systemet. Eftersom LED drar mycket mindre ström än glödlampor, så tror systemet att lampan är trasig.

    • Jag testade först att byta lampan för nummerplåtsbelysning (som är spolformad) eftersom den är lättåtkomlig. Det gick bra.
    • Man måste dock tänka på hur man sätter i lampan för sätter man dit den åt fel håll så lyser den ej. Men då är det bara att vända den.
    • Dock så fick jag ett fenomen att lampan blinkar ungefär varannan/var 3:e sekund då jag ej har bilen på eller tändningen till, så länge bilen är olåst. Låser man bilen så slutar det blinka efter ca 20 sekunder. Detta kan dock lösas med att man köper motstånd och sätter dit. Men då försvinner vitsen med att det drar mindre ström. Har dock sett att xenonkungen har vissa LED-lampor anpassade för bilar med canbus.
    • Kollade även om det gick byta positionsljus. Det är den här typen av lampa som har w5w-sockel. Man ska loss med ett gummilock och sen rycka i kabeln som håller lampan. Trångt som tusan. Jag ryckte så hårt jag tordes utan att lampan lossnade. Fick till slut ge upp. Det är sjukt att man får konstruera en bil på detta sätt, men det var väl ingen nyhet. Om jag trots allt fått dit LED-lamporna till positionsljusen så hade antagligen även dessa blinkat vid avlagen olåst bil. Undrar vad bilprovningen säger om detta?
    • Upptäckte iaf att det är samma typ av lampa till kupébelysningen i bilen, så nu satt jag lamporna där istället. Det blev dock ett mycket blåaktigare sken än med en vanlig lampa. Hade varit cool att få in dessa på positionsljusen, men jag ger inte upp. Ska försöka igen framöver. Kanske när det blir varmare...och då mina händer krymp samt mina fingrar blivit längre.

    Inga kommentarer: