Jonas twitter-inlägg

    follow me on Twitter

    Blogginlägg

    Blogginlägg

    tisdag 1 april 2008

    Strömmingsbaren

    Gårdagens lunch åt jag och arbetskollegan Magnus på Strömmingsbaren. Där finns en massa olika strömmingsrätter. Bland annat strömmingsburgare, strömmingstallrik och tunnbrödsrulle med strömming och mos. Skoj med lite annorlunda mat emellanåt. Som synes på bilden, så blev det en tunnbrödsrulle.

    "Sill eller strömming betraktas idag som en och samma art. Namnet strömming användes i dagligt tal för sill fångad i större delen av Östersjön. Enligt ett kungligt påbud från 1500-talet ska sill fångad öster om en linje mellan Kalmar och den polska kusten kallas strömming. Ordet strömming användes i dagligt tal för sill fångad i större delen av Östersjön. Namnet strömming återkommer även i andra språk i östersjöregionen.
    Anledningen till att sillen i stora delar av Östersjön givits ett eget namn beror nog till största delen på att arten gradvis ändrar utseende. Även proportionerna mellan olika kroppsdelar förändras ju längre in i Östersjön man kommer. Likaså minskar antalet ryggkotor ju längre norrut man fångar den. En sill från Västerhavet har till exempel ett förhållandevis kort huvud jämfört med en strömming från Östersjön. Ju längre in i Östersjön man fångar strömmingen desto större är dess relativa huvudlängd, och artens fetthalt är lägre i Östersjön jämfört med Västerhavet. Förändringarna beror sannolikt på att den i Östersjön avtagande salthalten utsätter enskilda strömmingar för större och större fysiologisk stress ju längre in man befinner sig i Östersjön."

    P.s. Igår fick jag beröm på en arbetsplats där jag är konsult. Det var skoj. Inte så ofta man får det :-D

    Inga kommentarer: