Jonas twitter-inlägg

    follow me on Twitter

    Blogginlägg

    Blogginlägg

    tisdag 22 juli 2008

    Forsränning


    Igår var det äntligen dags för forsränning i Åre som jag fick i 30 årspresent i vintras. Det var aktören "Äventyrligt i Åre" som vi vänt oss till och vi hade valt avancerad forsränning.
    Vi var ca 18 personer + 3 st guider, så vi blev 3 båtar med 7 i varje båt

    Det hela började med att vi blev tilldelade varsin våtdräkt, flytväst, paddeljacka och hjälm.

    Sedan åkte vi i 2 minibussar i ungefär en halvtimme åt Norgehållet tills vi kom fram till Gevsjön. Där bytte vi om och bar båtarna i ca 10-15 min tills vi kom fram till stället där vi skulle sjösätta båtarna. Det var rätt jobbigt att bära båtarna och man var rätt svettig då man var framme. Väl där så fick vi genomgång av guiderna om hur man ska sitta i båten och olika kommandon som de säger i båten.
    De första vi fick göra då vi satt oss i båten var att hoppa i vattnet för att vänja oss vid det samt att öva att dra upp varandra ur vattnet.

    Turen startar på Gevsjön och är en tuff forssträcka med Sveriges brantaste körbara forsar på en sträcka som 6 km lång och faller 60 m.

    Det var 6 forsar total som vi passerade. En fors fick vi faktiskt bära båten förbi, då denna var för tuff.

    Jag satt längst fram till höger och där blir man rätt så blöt. Dock så lyckades jag klara mig från att ramla i vattnet under hela turen. Det var annars ganska många som ramlade i plurret.

    Vid Storfallet blev vi bjudna på vildmarkslunch. Där fick man även hoppa från klippor ner i vattnet om man ville. Jag stod över.

    Sen var det dags för Storfallet, som var turens höjdpunkt med 6 m fallhöjd. Båt nr 1 klarade sig perfekt igenom, men båt 2 fick problem och halva besättningen föll ur. Men vi övriga stod beredda på land med kastlinor att kasta till de som flöt runt i forsen. Sen var det dags för oss i båt 3. Vi kom in bra i forsen och där var det bara att hålla i sig ner för forsen. Sen small det till skaplig i nederdelen av forsen då vi slog i vattnet där. Man fick en rejäl "dusch" av vattensprutet, men vi lyckades alla hålla oss kvar i båten.
    Sedan följde 2 km fors som avslutades med en brant passage som vi klarade galant.

    En grej som hände under forsränningen var att en person drog ena axeln ur led då han föll i från sin båt. Så han fick fraktas iväg till sjukhuset. Men det gick bra för vi träffade han sen.

    Pga detta så blev turen som normalt är mellan kl 10-16 förlängd med ca 1 timme.
    Så vi kom inte hem till Sandviken förrän strax efter kl 23.

    Idag, dagen efter som har man skapligt träningsvärk i ryggen efter paddlingen.

    Men det var en skojig upplevelse

    Se bildspel i högerkanten. Klick på bilderna för att se dessa större och se bildtext.

    Inga kommentarer: